Pride Amsterdam staat dit jaar in het teken van helden. Zo wil de organisatie mensen eren die zich inzetten voor anderen. Of ze nu wel tot LHBTI-gemeenschap behoren of niet, ze zijn allemaal helden. Maar waarom hebben we dat feestje eigenlijk?
Je denkt waarschijnlijk meteen aan de Canal Parade, met hossende homo’s op bootjes. En als we de foto’s moeten geloven, draagt elke homo een broek met uitgeknipte billen. ‘Zo’n optocht, dat helpt toch niet bij de homo-emancipatie?’, luidt de kritiek vaak. Maar het is meer dan een botenoptocht alleen.
Stonewall
De geschiedenis ligt in de Verenigde Staten. Om precies te zijn: in de bar Stonewall in New York. Daar kwamen homo’s, lesbiennes en travestieten bijeen. In de wereld erbuiten werden zij gepest en gediscrimineerd: homoseksualiteit was ‘abonormaal’ en zelfs bij wet verboden. In 1969 vonden bij Stonewall hevige rellen plaats: met hard geweld werd het publiek door de politie uit elkaar gedreven.
Trots
Door Stonewall-rellen werd de homobeweging nog krachtiger. In 1970, een jaar na de rellen, vond in New York de eerste Gay Pride Parade plaats. Een vrolijk maar serieus protest: ze lieten zien trots te zijn op wie ze waren.
Dat is nog altijd dé boodschap. Niet alleen in New York, maar ook in de rest van de wereld.
Nederland
Hier in Nederland zijn er nooit grote rellen geweest. Ons land was altijd al vrij tolerant. Het COC, de organisatie die sinds 1946 opkomt voor de rechten van homoseksuelen, zag eerst ook niets in een eigen protest-pride: homo’s en lesbiennes waren toch gewoon net als alle andere mensen?
Toch kwam er in 1977 een aparte dag: om heel Nederland bewust te maken dat homoseksualiteit bestaat en dat het de normaalste zaak van de wereld is. Een zaterdag in juni of juli is sindsdien Roze Zaterdag en vindt elk jaar in een andere stad plaats. Een feestje dat pas bestaat sinds 1996.
Gay Pride: meer dan een botenparade
In tegenstelling tot Roze Zaterdag heeft Pride Amsterdam een minder grote politieke (protest)boodschap. Feest vieren, dat is het doel. Dit wordt elk jaar afgesloten met de Canal Parade.
Pride Amsterdam en Canal Parade mogen dan wel puur als feest bedoeld zijn, toch zit ook hier een boodschap achter. Want met ontbloot bovenlijf op een boot dansen, of als man op hoge hakken door de straat lopen, dat kan écht niet overal ter wereld. Er wordt gevierd dat, hoe opvallend ook, je gewoon mag zijn wie je wilt zijn, zonder daarvoor in de problemen te komen.
Gepubliceerd in 7Days