Voice Kids-winnares Iris Verhoek blikt terug op haar avontuur

Het heeft lang geduurd voor Iris Verhoek (16) uit Zeewolde het echt kon geloven: zij had The Voice Kids 2017 gewonnen! Hoe doe je dat eigenlijk, zo’n talentenjacht winnen? Iris deelt haar ervaringen.

Bijna een jaar na haar overwinning geniet Iris nog steeds na van haar avontuur. ‘Ik treed nog vaak op’, vertelt ze. ‘In het weekend, maar soms ook doordeweeks. Al moet ik natuurlijk ook gewoon naar school!’

Al in het derde seizoen deed Iris mee aan The Voice Kids. ‘Ik speelde toen in de musical Annie en ik hoorde dat ze kinderen zochten om mee te doen.’ Vlak voor de finale viel ze af. Drie jaar later besloot ze weer mee te doen. ‘Niet per se om te winnen, maar om te kijken of ik er meer uit kon halen. Ik had in de tussentijd ook zangles genomen. Ik ben best leergierig, dus wilde het nog een keer proberen!’

https://www.youtube.com/watch?v=iSGa0IfD3Mc

The Blind Auditions

Net als drie jaar daarvoor werd Iris uitgenodigd voor The Blind Auditions. Dit keer zong ze All By Myself. ‘Dat nummer was niet mijn eigen eerste keuze. Je krijgt namelijk een lijst met liedjes waar je uit kan kiezen. Je mag ook zelf wel nummers aandragen, dat gaat in overleg. Uiteindelijk werd het All By Myself, vanwege de uithaal. Dan kun je laten zien wat je vocaal in huis hebt. Dat heb ik gedaan: je moet altijd je eigen draai aan een nummer geven.’ De jury was onder de indruk en alle stoelen draaide. Uiteindelijk koos Iris voor Ali B. als coach.

The Battles

Een paar weken later waren de opnames van The Battles. Samen met Amélie en Max mocht Iris het nummer Rise zingen. ‘Ik vond het juist fijn met anderen op het podium te staan’, blikt Iris terug. ‘Je werkt een aantal weken met z’n drieën aan dat nummer en je bouwt echt een band met elkaar op. Maar ja, het zijn toch je ‘rivalen’. Bij het verdelen van het nummer kun je zorgen dat je een stukje hebt waarin je de jury omver kan blazen. Je moet met je stem proberen op te vallen tussen de anderen.’

The Sing Off

Iris overleefde The Battles en belandde in The Sing Off. ‘Die werden meteen daarna opgenomen. Nog geen uur later stond ik alweer op het podium!’ Met haar auditienummer moest ze de jury overtuigen. ‘De eerste keer dat ik meedeed had ik het nummer niet meer geoefend tussendoor. Nu wel, en dat heeft geholpen.’ Drie jaar eerder strandde Iris in The Sing Off, nu mocht ze door naar de finale!

De finale

De eerdere rondes waren vooraf opgenomen, maar de finale was live. ‘Dat maakt het toch net wel spannender’, vertelt Iris. ‘Tijdens de repetities heb ik met mijn coach Ali gesproken. Hij gaf mij de tip: vergeet de camera’s, vergeet het publiek, en doe gewoon alsof je op de kamer een liedje zingt. Dat hielp echt.’ Voor de finale moest Iris niet alleen nummers leren. ‘Je moet ook weten waar de camera’s zijn, en dat je links opkomt, en rechts weer afgaat.’ Ondanks haar zenuwen overtuigde Iris het publiek en won!

The day after

‘De zaterdag na de finale was de gekste dag ooit’, vertelt Iris. ‘Ik kreeg allemaal felicitaties en interviewverzoeken. De hele dag hadden we mensen over de vloer. Gelukkig had ik de week erna vakantie zodat ik een beetje kon bijkomen.’ Voor toekomstige winnaars heeft Iris dan ook een goede tip. ‘Blijf vooral rustig en laat het op je afkomen. En geniet ervan!’

De maanden na The Voice Kids trad Iris nog regelmatig op. In oktober bracht ze ook haar eerste single uit. Van haar coach Ali heeft ze niks meer gehoord. ‘Hij is natuurlijk ook weer bezig met nieuwe seizoenen, dat snap ik wel. En ik heb ook gewoon een eigen leven!’ Naast een trofee won Iris ook een studiebeurs van 25.000 euro. ‘Volgend jaar doe ik eindexamen. Daarna wil ik graag naar de kleinkunstacademie. Dankzij The Voice Kids kan ik zorgeloos studeren!’

Gepubliceerd in 7Days