Affiche van Marshallplan van de Amerikaanse overheid, 1950. De tekst vertaald: ‘Wat het weer ook is, we bereiken welvaart alleen samen’. (Beeld: Economic Cooperation Administration)

Westerse bondgenoten

De Amerikanen en de Russen trekken in de Tweede Wereldoorlog samen op tegen nazi-Duitsland. Kort daarna nemen de spanningen tussen beide landen toe, met name voor verschillen in wereldbeeld en ideologie. De Verenigde Staten streven het kapitalisme na, de Sovjet-Unie (zoals Rusland vroeger heette) het communisme. Het is het begin van de Koude Oorlog.

 

Nederland kiest als democratisch en kapitalistisch land de kant van de Verenigde Staten. De Amerikanen leveren vanaf 1948 Marshallhulp: geld, goederen en levensmiddelen die bijdragen aan de wederopbouw van Nederland. De economie van Nederland en andere Europese landen die deze financiële steun krijgen, groeit. De Amerikanen verzekeren zich tegelijkertijd van Europese bondgenoten. Zo treedt Nederland in 1949 toe tot de NAVO, het militair bondgenootschap van onder andere Amerika, Canada en enkele Europese landen.