Een moeder met haar zoon bij een wasmachine, jaren vijftig. Het aantal gezinnen met wasmachine in Nederland groeide van 20% in 1955 tot 83% in 1964. (Beeld: Constructa)

Een welvarend land

In de jaren vijftig verandert de wereld snel. Iedereen streeft naar een leven zonder armoede. Voor de wederopbouw in Nederland na de Tweede Wereldoorlog, schenken de Verenigde Staten verschillende leningen. Hierdoor herstelt de Nederlandse economie zich snel – en groeit vervolgens flink door. De lonen in Nederland stijgen. Hierdoor kunnen steeds meer mensen nieuwe consumptiegoederen kopen. Zo heeft in 1955 één op de vijf gezinnen een wasmachine. Ook al zijn stofzuigers en koelkasten nog altijd prijzig, ze zijn voor meer gezinnen bereikbaar.

 

Vanuit Nederland wordt met interesse naar de Verenigde Staten gekeken, dat zich als consumptiemaatschappij snel ontwikkelde. Het land loopt voorop met ‘moderne snufjes’ en machines. Nederlanders volgen deze ontwikkeling. Als gevolg is er sprake van een amerikanisering van de samenleving: steeds meer producten en gewoontes uit de Verenigde Staten waaien over naar Nederland.