Premier Willem Drees (staand) tijdens de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië met naast hem sultan Hamid II, vicepresident Mohammed Hatta en koningin Juliana, 1949. (Beeld: Nationaal Archief)

Een soeverein land

Op militair gebied heeft Nederland een overmacht. Maar op politiek vlak verliest Nederland. Internationaal komt er veel protest tegen de oorlog. De Verenigde Naties roepen Nederland op zich terug te trekken. Ook de Verenigde Staten dreigen met het stopzetten van hun economische hulp als Nederland doorvecht. In 1949 besluit Nederland om Indonesië als onafhankelijk land te erkennen. Met de dekolonisatie draagt Nederland de soevereiniteit over en wordt Soekarno aangesteld als leider.

 

Het zorgt voor nieuwe problemen in de onafhankelijke staat. Door de Japanse bezetting en de koloniale oorlog die volgt, is de schade aan de economie groot. Ook willen verschillende regio’s geen deel uitmaken van het nieuwe Indonesië. En op papier was de Nederlandse invloed weliswaar verdwenen, in de praktijk zijn veel Nederlanders met grote bedrijven nog machtig. Dit verandert na enkele jaren, als de bedrijven worden overgenomen door de Indonesische staat.

 

☞ Meer weten: Repatriëring van Nederlandse Indiërs (SchoolTV)