Noa Wildschut: ‘Ik ben meer dan dat verlegen vioolmeisje’

Een eigen album, een eigen documentaire en een propvolle agenda: Noa Wildschut heeft het. En dat allemaal dankzij dat ene ongekende talent dat ze heeft: vioolspelen. ‘Carrière? Ik ben pas net begonnen!’

Op haar zevende speelde ze al op het Kinderprinsengrachtconcert. Op haar elfde nam ze de talentenprijs van het Concertgebouw in ontvangst.En nu, op haar zestiende, is daar haar eerste album
Mozart met muziek van, precies ja, die beroemde Oostenrijkse componist. ‘Met zijn werk heb ik op mijn negende het internationale Louis Spohr-concours gewonnen. Het is heel pure muziek en nog humoristisch ook. Het vertelt echt een verhaal.’ Op het album staat ook eigen werk dat ze samen met een componist heeft gemaakt. ‘Een cadensnoem je dat: een improvisatie op het einde. Dat maakt het echt mijn eigen album.’

Topvoetballer

Naast dat album ging vorige week ook de documentaire
A Family Quartet in première op het Nederlands Filmfestival. Noa en haar familie zijn daarvoor drie jaar lang gevolgd door regisseur Simonka de Jong. ‘Mijn vader, moeder en zus spelen ook viool. Dat heeft natuurlijk wel bepaald wie ik nu ben en waar ik nu sta. Als ik in een sportersfamilie was opgegroeid had ik misschien nooit een viool aangeraakt. Dan was ik nu topvoetballer!’ Bij belangrijke momenten was De Jong erbij met haar camera. ‘Tijdens mijn eerste reis naar de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar ik met een groot orkest mocht optreden. Alleen had ik net een paar dagen daarvoor in mijn vinger gesneden. Dat was wel een spannend moment.’

Eindexamens

Noa noemt de film: ‘Een mooi document. Al is het best confronterend om jezelf als twaalfjarige te zien. Ik was toen veel minder vertrouwd op het podium en nog erg verlegen. Ik ben nu echt gegroeid. Niet alleen als musicus, ook als mens. Ik ben ook een normaal meisje dat met vriendinnen afspreekt of op de bank een serie kijkt.’ Toch ziet het leven van Noa er wel anders uit dan dat van andere zestienjarigen. Zo speelt ze vier tot vijf uur per dag viool (‘valt wel mee toch?’) en gaat ze nog maar één dag in de week naar school. ‘Alleen op donderdag, om nog eindexamens te doen. Vorig jaar heb ik al Engels, Nederlands en wiskunde gedaan. Dit jaar moet ik nog Duits en muziekgeschiedenis. Dat laatste komt wel goed!’

Duitsland

Dit jaar is Noa begonnen aan de vooropleiding van het Conservatorium in Amsterdam. ‘Daar leer ik heel veel. Maar het meeste leer ik nog door alle bijzondere mensen met wie ik mag samenwerken.’ Voor haar optredens reist ze de hele wereld over maar ze speelt vooral veel concerten in Duitsland en Zwitserland. ‘Daar is klassieke muziek heel groot.’

Als alle eindexamens erop zitten, hoopt Noa volgend jaar in het buitenland te gaan studeren. ‘In Duitsland waarschijnlijk, daar heb je geweldige conservatoria. Al moet ik m’n eindexamen Duits dan natuurlijk wel halen.’

Gepubliceerd in 7Days