Sinds september 2019 is het Oranjehotel te Scheveningen open voor publiek. De permanente tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van deze voormalige gevangenis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 mensen gevangen zaten. In opdracht van Stichting Oranjehotel heb ik namens ProDemos het educatief programma voor scholieren ontwikkeld.
Niemand minder dan koning Willem-Alexander (met baard, uiteraard) opende op vrijdag 6 september 2019 het Nationaal Monument Oranjehotel. In het museum zijn verhalen te vinden van oud-gevangenen: allen slachtoffer van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat ze in verzet kwamen of als gevaar werden gezien door de overheersers.
De verhalen van het Oranjehotel laten zien wat er gebeurt als de rechtsstaat wordt ondermijnd en als de bevolking vrijheid en bescherming verliest. Daarom is het Oranjehotel niet alleen interessant voor museumbezoekers, maar ook voor scholieren.
In opdracht van Stichting Oranjehotel heb ik, namens ProDemos, in het voorjaar van 2019 het educatief programma ontwikkeld. Dit bestaat uit twee voorbereidende lessen, een programma voor in het Nationaal Monument Oranjehotel en een reflectieve les. De leerlingen ontdekken de persoonlijke ervaringen van oud-gevangenen.en maken een koppeling met de actualiteit.
Vanaf oktober 2019 zullen de eerste klassen in het Oranjehotel worden ontvangen. Een overzicht van het educatief programma is hier te vinden.