Blog: Politiek in de bosjes

Ik ben boos op Jesse Klaver. En ik ben zeker niet de enige. Maandag stapte GroenLinks uit de formatie- onderhandelingen met VVD, CDA en D66. Alwéér. Ze konden het namelijk nog steeds niet eens worden over hoeveel vluchtelingen Nederland moet opvangen en hoe dat dan moet. ‘Ik ben heel verdrietig’, sprak D66- leider Alexander Pechtold met grote vochtige ogen voor de camera. Premier Mark Rutte kon alleen maar grommen. En ook ik baal van de gevallen ‘jessias’. Om een ándere reden. Door hem is mijn favoriete toneelstuk van het jaar gestopt! Als ware George Clooneys liepen de politici door de tuin van het Catshuis. Meters daarvandaan lag een hoopje fotografen en journalisten in de bosjes, om tussen het hek door een glimp op te vangen van deze bijzondere vogels. Het resultaat: wazige foto’s en geen nieuws. Och, wat zou ik graag ‘formatiewatcher’ willen zijn. Van tien tot tien in de bosjes liggen, liters koffie drinken, krentenbollen eten en ouwehoeren met collega’s of we vandaag wéér niets zouden horen. Want hé: bij een echte doorbraak (of afbraak) komt er toch wel een persconferentie. Ik duim dat de gesprekken over een nieuw kabinet snel worden hervat. En dat die in een nóg bosrijker gebied worden gevoerd. Het kan mij niet lang genoeg duren!