Blog: Nieuws combineren

‘Anouk en Weekers beiden doorgestemd’, zo kopte menig nieuwssite dinsdag. De zangeres en de staatssecretaris kregen allebei genoeg stemmen voor een volgende ronde. De twee belangrijkste gebeurtenissen op een dag, allebei gebaseerd op een stemprocedure. Dat is geen toeval. Dat kan best samen.

Het lijkt een trend in de journalistiek, gebaseerd op nog nader uit te brengen rapporten, niet bestaande onderzoeken en nader in te stellen nieuwsmonitors: het combineren van nieuws. Waarom één nieuwsfeit in één nieuwsbericht? Het fenomeen is, naast behoorlijk economisch, ook genre-overschrijdend. Achterklap en politiek liggen blijkbaar dicht bij elkaar.

Ander combinatienieuws deze week was: ‘Penoza stopt, Overspel start in VS’. Twee Nederlandse series die iets meemaken in Amerika. Niet spannend genoeg voor één bericht, dus dan maar samen. Het onderscheid tussen de series zal wel nihil zijn, zo moet zijn gedacht.

Uiteraard, het aardige van het fenomeen is dat je nog eens wat ander nieuws ziet, op thematische basis. Politieke junkies die wilden weten of Weekers aanbleef lazen ook ineens over het Songfestival. Toch is het combineren van nieuwsfeiten in één bericht, vaak met een futiel bruggetje, een beetje goedkoop. En gevaarlijk. ‘Broertjes nog altijd vermist, nieuwe planeet gevonden’. Of:‘Flinke verschuivingen in Alpen en peiling Maurice de Hond’. Het levert bijzondere combinaties op.